19 Ekim 2015 Pazartesi

Tuba AVCI "Enver ve Ailesi" Hikayesi Yazarlık Çalışması





İlköğretim 7. sınıfa giden, derslerinde başarılı, arkadaşlarıyla iyi geçinen bir öğrenciydi. Yedi yaşında bir kardeşi vardı, kardeşinin adı Kuzey idi. Orta yaşlarda Osman adında bir babası vardı. Ve Enver’in çok sevdiği Aynur adında bir annesi vardı. Enver derslerinde başarılı, arkadaşlarıyla iyi geçinen bir çocuktu. Kardeşi Kuzey ise Enver’in tam tersine daha ilköğretim 1. sınıf öğrencisi olmasına rağmen derslerini ve okulu sevmeyen fakat öğretmenlerine, arkadaşlarına ve ailelerine karşı saygılı bir çocuktu. Evin babası olan Osman, bilgisayar mühendisi idi. Anne Aynur ise ev hanımıydı.
            Enver siyah kısa saçlı, yeşil gözlü yakışıklı bir çocuktu. Kuzey sarı saçlı, mavi gözlü idi. Herhâlde anne ve babalarına çekmişler ki, Osman Bey sarı saçlı yeşil gözlü, Aynur Hanım ise uzun sarı saçlı mavi gözlü çok güzel bir bayandı. İşte, “Öztürk” ailesi böyle bir aileydi. Evlerinde kavga olmayan, birbirleri ile iyi geçinen bir aileydi…
            Bir akşam Enver okuldan eve geliyordu. Posta kutularına baktı ve içindeki kâğıdı eline alıp merdivenlerden yukarı doğru çıkmaya başladı. Eve girdi çantasını koydu, ellerini yıkadı ve sofraya geçti. Elindeki kâğıdı babasına veren Enver babasına bunu posta kutularından aldığını söyledi ve ekledi herhâlde bu elektrik faturası dedi babasına. Babası kâğıda baktı ve şok oldu. 150 TL elektrik faturası gelmişti. 4 kişilik aile için bu fiyat bir elektrik faturası için çoktu.
            Aradan bir gün geçmişti, Osman Bey tasarruf yapmaya karar vermişti. Bütün aile bireylerini çağırdı ve anlatmaya başladı. Ben biraz araştırdım ve fazla gelen faturalarımızı nasıl en az fiyata indireceğimizi buldum, dedi. Evimizdeki bütün lambaları enerji tasarruflu lambalar yapacağız, bulaşıkları elde değil, bulaşık makinesinde yıkayacağız, sadece bununla kalmayıp bulaşık, çamaşır makinelerini ve buzdolabını A sınıfı enerji tasarruflu makineler ile değiştireceğiz, dedi. Gereksiz olan ışıkları kapatacağız, boşa akan suyu kapatacağız. Duş alırken sıcak su gelene kadar harcadığımız suyu bir kovaya koyacağız ve bu kovadaki suyu anneniz temizlik yaparken kullanacak, dedi. Siz de kendi bulduğunuz yöntemlerle enerji tasarrufu yapın, bunun hem bize hem de ülkemizi faydası olacak diyerek konuşmasını bitirdi. O gece herkes Osman Bey’in söylediklerini düşünüyordu. Enver okula gitmişti. Dersin konusu “Enerji Verimliliği” idi. Öğretmeninin ve arkadaşlarının dediklerini dikkatlice dinleyen Enver bunları ailesine anlatmayı planlıyordu. Eve geldi ve yemekte iken babasına, annesine ve kardeşine enerji tasarrufu ile ilgili bilgiler vereceğini söyledi. Herkes merakla Enver’in diyeceklerini düşünüyordu. Enver şöyle başladı söze:
-Dün babam söylemişti elektrik ve su faturasından nasıl tasarruf etmemiz gerektiğini fakat enerji tasarrufu yapmak için birkaç şey daha bilmeniz lazım. Evimizin ısı yalıtımını yapmalıyız. Biraz fazla para harcayacağız ama bir, iki yıl içerisinde bu harcadığımız paranın değerinde ısı yalıtımı yapmış olacağız. Ve bu yıllarca böyle olursa bayağı tasarruf yapmış olacağız. Tek camlı pencerelerimizi çift camlı pencere yapacağız, pencere ve kapı kenarlarında hava sızıntısını önlemek için pencere bandı ve süngeri kullanacağız. Hava sızıntısı olan yerleri bulmanın pratik bir yöntemi var. Bir mumu camların ve kapıların kenarlarında dolaştıracağız, mumun dalgalanması sonucunda nerede sızıntı olduğunu rahatça anlayabiliriz, dedi.
Evdeki herkes enerji tasarrufu yapmaya çalışıyordu. Ve birkaç ay sonunda eve gelen faturalardan vb. şeylerden %80 tasarruf yaptıklarını gördüler. Artık “Öztürk” ailesi de enerji tasarrufu yapan bir aileydi.



About the Author

tubaavci

Author & Editor

Has laoreet percipitur ad. Vide interesset in mei, no his legimus verterem. Et nostrum imperdiet appellantur usu, mnesarchum referrentur id vim.

Yorum Gönder

 
ARZDER YAZARLIK ATÖLYESİ © 2015 - Designed by Templateism.com